תשכחו את כל מה שידעתם על ניהול עובדים! ג'ף בזוס הבעלים והמנכ"ל הכריזמטי של אמזון מגדיר מחדש את כללי המשחק, ובינתיים הוא מצליח בגדול. אמזון היא חברה מובילה, היא חדשנית, היא טובה למשקיעים, היא רעה לעובדים.
אם חשבתם שבאמזון תמצאו תנאי עבודה מועדפים, שעות עבודה גמישות, איזון בין עבודה לחיי משפחה, תגמול מיוחד, חופשת לידה ארוכה, קפיטריות עם אוכל מדהים, יש לכם טעות! ההיפך הגמור הוא הנכון.
ג'ף בזוס, אחד האנשים העשירים בעולם, אחראי לצמיחתה המפוארת של אמזון, מקמעונאית ספרים ברשת האינטרנט, לחברת הקמעונאות הגדולה ביותר ברשת (עם שווי שוק של 320 מיליארד דולר – באזור של פייסבוק, פי 15 מהמתחרה הגדולה - eBay וגבוה מרוב חברות הטכנולוגיה הגדולות) אבל למרות ההצלחה הגדולה, בזוס לא מוכן להתחלק איתה עם העובדים. כאשר משווים את אמזון לפייסבוק או לגוגל קיים פער תהומי בין תנאי העבודה בין החברות. בשעה שפייסבוק וגוגל יוצאות מגדרן להעניק לעובדים סביבת עבודה אוהדת ותנאי עבודה ומועדפים, אמזון מאמינה כי סביבת עבודה קשוחה וטובענית היא המפתח להצלחה.
לאחרונה מארק צוקרברג מייסד Facebook הפך לאבא צעיר ובעקבות החוויה החליט להעניק לעובדי החברה שהפכו להורים חופשת לידה בת 4 חודשים, עובדי חברת Netflix מקבלים חופשת לידה בת שנה וגוגל לא מפסיקה לחדש ולגוון בפתרון יצירתיים וחדשנים לטובת העובדים.
על פי תורת הניהול באמזון ישנם 14 חוקי יסוד לניהול בחברה, רובם מקובלים על חברות רבות כגון: מחויבות ללקוחות, לקיחת אחריות, לחשוב בגדול, מחויבות לתוצאות וכדומה. באמזון אופי היישום שונה; ג'ף בז'וס מאמין כי העבודה בחברה צריכה להיות במתכונת של הישרדות או ליתר דיוק ריצת מרתון, שעות עבודה רבות כולל עבודה מבית, תחרות בין עובדים, ביקורת בין עובדים, כולל הלשנה ובעיקר ביקורת ומדידה אין סופיים.
רוב העובדים בחברה ממורמרים, אין עובד שלא עובד שעות רבות כולל עבודה מהבית ,לעובדים יש קו ישיר להעברת "ביקורת" כלפי עמיתיהם, ובסוף השנה החברה עורכת דירוג של עובדים ומפטרת/מועדדת את העובדים המדורגים במקומות האחרונים להתפטר.
רגע אחד! משהו נשמע לא הגיוני, נדמה כאילו חזרנו לתקופת המהפכה התעשייתית, נדמה שהעובדים באמזון אינם עובדים אלא עבדים, במבט חטוף זאת אכן תמונת המצב אך לאחר בחינה מעמיקה של הנושא ההשוואה הנכונה של אמזון היא לא לחברה תחרותית אלא לקבוצת ריצה של מרתוניסטים.
כל מי שהשתתף אי פעם בקבוצת ריצה זוכר את תחושת חוסר הנוחות שלא לאמר סבל בלתי יתואר באימונים, את מוטיב התחרות המניע מחד אך מותיר פציעות מאידך ועדין מושך אליו אנשים כמו פרפרים לאש, כך גם באמזון, על פי תפיסתו של בזוס פעילותה של החברה זהה לחלוטין לריצת אולטרה מרתון בה רק החזקים שורדים באמת, וכל הנושרים בתהליך אינם חשובים בכלל.
מסקר שערכה חברת PayScale נתוני התחלופה בחברה הם הגבוהים ביותר מבין החברות המתחרות ובאשר לרמת התגמול, ברמת המנהלים רמת התגמול זהה לחברות המתחרות ורמת התגמול לעובדים נמוכה.
הגישה הנ"ל מנוגדת לכל התפיסות הידועות ומקובלת בשוק העבודה, כיועץ לאנשי משאבי אנוש, אני עד למאמצים הרבים שחברות משקיעות בשימור עובדים, ביצירת סביבת עבודה מאוזנת ותומכת, והנה מגיע מנהל אשר משנה את חוקי המשחק והופך את מקום עבודה מסביבה תומכת לסביבה טורפת!
אם התוצאות לא ניתן להתווכח, שעורי הצמיחה של אמזון הם מרשימים ונראה שכל מי שצולח את סביבת האימונים הקשה ושורד בחברה, תורם להצלחתה. אחרת פשוט הוא לא היה נשאר – באמזון משאירים רב עובדים פרודוקטיביים.
עובדים שפרשו מן החברה העידו כי כאשר הם או בני משפחתם חלו, הארגון איים עליהם בפיטורין, עובדים רבים פרשו עקב חוסר יכולת לעמוד בתנאי הלחץ בלתי נסבלים בחברה, והתחושה בקרב העובדים שפוטרו היתה תחושה של ניצול קשה ופגיעה ברגשות.
ברמה האישית אני מאמין שהדרך לא פחות חשובה מן התוצאה, זה נכון שאין ויכוח עם התוצאות העסקיות של החברה, אך ישנם חברות רבות שמצליחות להשיג תוצאות עסקיות טובות בדרך אחרת, בדרך שרואות את האדם כאדם, את רגעיו החזקים והחלשים, את היותו עובד, הורה חבר ויותר מכל בן אדם, אני מאמין שעידוד למצוינות יש להשיג תמיד בדרך החיוב ולא בדרך השלילה. בפעם הבאה שאשקול להזמין מוצר דרך האינטרנט אשקול פעמים האם להשתמש בשרותי חברת אמזון, אחרי הכל גם לנו כלקוחות יש צד בנושא.