יום מורט עצבים עבר על אנשים רבים אתמול, האם נשק יום הדין (השביתה) יופעל או לא!
כמקובל בארצנו הקדושה המשא ומתן נמשך עד השעות הקטנות של הלילה, ובסופו של תהליך הוכרע הדין, אין שביתה והושג הסכם מנצח שטוב לכל הצדדים.
נשק השביתה נתפס ע"י הממשלה כאיום משמעותי עקב העלות הישירה שהוא גורם למשק, על פי נתוני ממשלת ישראל - בשנים 1995-2004 נערכו בישראל 606 שביתות, בסך הכל אבדו למשק עקב שביתות אלו 15,432,616 ימי עבודה. עלותם הישירה של השביתות למשק הישראלי נאמדת ב 16.5 מיליארד שקלים, שהם 0.47% מהתוצר הנקי של המשק בשנים אלו.
בחשבון פשוט המשמעות היא שהנזק שנגרם לחברה עקב שביתה ברמה יומית הוא פי שלוש מעלות השכר היומי של עובד.
נתון זה הוא חלק מן העלות האמתית שנגרמת לארגון כאשר עובד עוזב את החברה, בנוסף לאובדן התפוקה היומית יש נזקים נוספים כגון: עלות גיוס של עובד חדש, הכשרה של עובד חדש, עלות אי איכות, פריון נמוך עקב עקומת למידה וכדומה.
גובה הזנק שנגרם לארגונים נמדד במונחים של משכרות חודשיות והוא נמצא בקשר ישיר לוותק, למדידת הבכירות , לקריטיות של התפקיד ומורכבות הגיוס של עובד חדש. מידת הנזק נעה בין 6 - 25 משכורות חודשיות – נתון מדהים לכשעצמו, אבל מאחר והוא לא מוצג באופן ישיר בדוחות הכספיים, חברות רבות נוטות להתעלם ממנו.
הנתונים הללו צריכים להדאיג כל מנהל משאבי אנוש של חברה, העוסק בתחלופת עובדים וקביעת מדיניות שכר בארגון. עובדה ידועה לכל העובדים כי קידום משמעותי בשכר ניתן להשגה רק בעת עזיבה של הארגון לארגון חדש, זהו נתון מפתיע ומטריד כאחד, מדוע ארגונים מוכנים לשלם לעובד חדש שכר גובה יותר מן השכר של העובד הקודם בידיעה גמורה שיהיו לארגון יהיו עלויות נוספות בגיוס העובד החדש.
להלן הסיבות העיקריות:
השאלה שעולה מכך היא האם ניתן לפעול אחרת? האם ניתן לבנות מדיניות שכר שונה, חדשנית יותר, מדיניות שתביא לידי ביטוי את מכלול העלויות לחברה מחד ומאידך תשמש ככלי יעיל לשימור עובדים מאידך?
התשובה לכך היא מורכבת ומחייבת שאנשי משאבי אנוש יהפכו להיות שותפים עסקיים בחברה, כשותפים עסקים הם צרכים להיות מסוגלים להעריך את השווי הכלכלי של ההון האנושי וכתוצאה מכך לבנות מערך שכר גמיש שיתמוך בגיוס שישמש להנעה למצוינות של עובדים. הפיכה לשותף עסקי מחייבת הבנה של השפה העסקית בארגונים אודותיה דברנו במאמרים הקודמים. באשר למדיניות השכר להלן מספר הנחיות אשר יסייעו לכם לשפר את מדיניות השכר בחברה:
ניתן לעודד מצויינות ושימור עובדים בארגון, הכל תלוי עד כמה הארגון פתוח לחשיבה יצירתית וקשוב לצרכים המשתנים של העובדים.
הדור החדש של העובדים דור ה Z ובקרוב תכירו גם את דור האלפא, הם עובדים אחרים לגמרי, ארגון שלא יתאים את עצמו למציאות החדשה לא ישרדו בעתיד המתפתח בקצב מהיר