חשופים בצריח – איך אפשר להקל על מצוקת העסקים הקטנים והבינוניים
התפרצות הקורונה הכניסה את העולם כולו לכאוס כלכלי, ולמעט מיעוט מבוטל שייהנה כלכלית מהמצב (לפחות בטווח המיידי), כולם יפגעו ברמה זו או אחרת, וככל שהמשבר יתמשך יותר ויותר יגיעו לסף קריסה.
חשבתי, איך אני יכול לרתום את ההבנה הכלכלית, העסקית, הארגונית והאנושית שרכשתי ב 30 + שנה כמנהל, יועץ ניהולי ואבא, כדי להציע צעדים מעשיים להקלת השלכות המשבר על עסקים קטנים ובינוניים המעסיקים עובדים.
הנחת היסוד שלי שבהירארכיה של אזרח – ארגונים – מדינה, יכולת ההתמודדות נמצאת ביחס ישר לגודל
לכן, הצעתי מבוססת על העקרונות הבאים:
ההצעה מבוססת גם על ההנחה שבמהלך המשבר, עובדים בארגונים ימצאו עצמם באחד משלושה מצבים :
לגבי העובדים בקטגוריה הראשונה, הפתרון הוא חל"ת (לא פיטורים...), דווקא כאן המדינה פועלת בכיוון הנכון של הגמשת הקריטריונים לזכאות. הדגשתי חל"ת ולא פיטורים כדי לשמור רצף זכויות מחד, ולא לאבד את רמת המיומנות שכל עובד רכש במהלך עבודתו . במקרה זה העובד משמר חלק ניכר מהכנסתו, הארגון חוסך את ההוצאה לשכר, ועיקר הנטל נופל על ה"שותף החזק" – המדינה
לגבי העובדים בקטגוריה השנייה (תעסוקה חלקית) אני מציע שהמדינה תוותר לתקופה מוגבלת (3 חודשים כרגע עם הארכה מבוקרת לפי הצורך) על תשלומי הניכויים בשכר של מס הכנסה וביטוח לאומי. המעסיק יתחייב לשלם לעובדים את שכר הנטו (אחרון, ממוצע של 3 חודשים...), התוצאה ממהלך זה תהיה:
מדובר בתהליך לא פשוט ומנגנון מורכב יחסית, אבל היי – אנחנו במשבר עמוק, בוא נגייס את הידע והניסיון הקולקטיבי של כל המומחים ונבנה תהליך ישים.
אין ספק שיהיו ניסיונות לתפוס טרמפ ולהנות מההקלות גם כאשר העסק לא באמת זקוק להן, אבל למדינה יש מספיק כלים לתמרץ ולקנוס עסקים , הרי כולנו מגישים דו"ח שנתי ושם הכל חשוף וברור....
אשמח לתגובות