המשבר הזה העמיד אותנו בפני מציאות חדשה, מציאות של אין ברירה, מציאות שלא הותירה לנו זמן לתכנן. אבל בין אם נרצה או לא, אנחנו מתחילים להבין שהמשבר הזה עוד ימשך זמן רב, ואנו חייבים כבר להסתגל למציאות החדשה.
משברים הם גם הזדמנות נהדרת ליצירתיות, למחשבה פורצת דרך, לנסות ליישם דברים שלא חשבנו בעבר שיעבדו, וכך גם במשבר הנוכחי. אנחנו מוכיחים לעצמנו כי עבודה מן הבית היא דבר אפשרי, עבודה משולבת היא דבר אפשרי, ניתן ליישום פתרונות טכנולוגיים ובעיקר מה שקובע, הוא עד כמה אנו מהירי תגובה למציאות החדשה.
למה לא עשינו את זה קודם?
בתחילת שנות ה 2000 בתקופת הבועה הכלכלית, חברות רבות ניסו לחזר אחרי עובדים. אחד מן הכלים למשוך עובדים לתוך החברה היה להציע להם עבודה מן הבית, Life work Balance מעין איזון בין חיי העבודה לחיים אישיים, רעיון שעלה מתוך מחשבה שהנ"ל יקטין את מידת השחיקה של עובדים. בפועל חברות רבות התנגדו באופן נחרץ למהלך, מתוך הנחה שניתנת לסיכום במשפט "רחוק מן העין רחוק מן הלב". הפלא ופלא ואנחנו שנים אחרי ופתאום עבודה מן הבית נתפסת כפתרון לא רע בכלל, פתרון בעל יתרונות רבים בעיקר בתחום החסכון בהוצאות ומציאת פתרון מיידי להחזרת עובדים למעגל העבודה.
גם עבודה באמצעות פתרונות וידאו איננה פתרון חדשני, שירות כמו Skype כבר קיימים שנים רבות ומעבר לעבודה שתוכנת ה Zoom נראית פתאום כדבר מובן מאליו. אבל מדוע היינו צריכים את המשבר הזה בכדי לאמץ פתרונות עבר? האם לא היו מסוגלים ליישם זאת בעבר? האם רק בגלל העובדה שאנו לא יכולים להגיע למקום העבודה, הפכה את פתרונות העבר לישימים?
יתכן והתשובה לכך היא שכן! כל עוד לא הינו חייבים הינו מעדיפים להמשיך במתווה הישן הידוע, אבל כעת שאנחנו עומדים בפני מציאות חדשה, אנו מבינים שאנו חייבים להיות יצירתיים ולא להמתין למשבר הבא למציאת פתרונות חלופיים.
Less Is more
באופן די מוזר יום עבודה מרחוק הוא מתיש יותר מיום עבודה במשרד, אולי בגלל שאנו כל הזמן נמצא תחת "עין המצלמה". אבל אי אפשר להתעלם מן העובדה שהוא מייצר אפשרות מדהימה לשיפור ביצועים, פתאום אין צורך בזמני נסיעה אל ומאת מקום העבודה. אין צורך בפגישות ארוכות ומרובות משתתפים, אין צורך בהפסקות ארוכות. פתאום ניתן להשיג את אותה תוצאה בפחות זמן. אבל רגע אחד! פחות זמן שווה פחות כסף לעובדים? יש עובדים שמתוגמלים על בסיס שעות עבודה ובעיקר שעות עבודה נוספות, האם העבודה מן הבית היא סימן לירידה ברמת השכר של עובדים אלה? התשובה היא שלא בהכרח! נכון שאי אפשר להתעלם מן העובדה שמשבר הקורונה הציף עבור מן החברות מצב של אבטלה סמויה, אבל מנגד הוא הוכיח שניתן למדוד תפוקות ולא תשומות. וגם אם התפוקות מושגות במשך זמן קצר יותר במסגרת שעות העבודה של העובדים, אנחנו המעסיקים חייבים להבין שעדיף להקל על העובדים מן הבית בתמורה להפחתת שעות העובדה מרחוק.
הפתרון הוא באיזון
אם יש משהו שלמדנו מן המשבר הנוכחי, הוא שאנחנו עדין לא יודעים אליו דבר, אלא מנסים להתמודד עם המציאות החדשה. לחשוב שהיום כל עובדי ישראל יעבור לעבוד מן הבית, היא מחשבה דמיונית ולא מציאותית, כמו כן לחשוב שנחזור לעבודה מלאה במשרדי החברות היא כנראה גם מציאות בלתי אפשרית, מה שמותיר אותם עם הפתרון של איזון, פשרת ביניים, גם וגם מעין עובד "היברידי" חלק מן הזמן במשרד וחלק מן הבית.
אבל מה זה אומר להיות היברידי? ואיך זה משפיע על עולם העבודה, על כך במאמר הבא.
בתקווה שהמשבר יחלוף באותה מהירות שהוא בא....
כתב: רמי יוסף מנכ"ל משותף ביישום אנשים ותוצאות