הפודקסט החדש שלנו

בלוג - משאבי אנוש

תמונת אווירה
שבוע עבודה בן ארבעה ימים
רמי יוסף

חושבים שאתם עובדים יותר מדי? מה דעתכם על שבוע עבודה מקוצר בין ארבעה ימים? בעקבות השינוי הגלובלי שמתחולל בשוק העבודה, בו עובדים מחפשים שינוי באופן שבו הם עובדים, המתווה של שבוע עבודה מקוצר עשוי לספק מענה הולם לבעיה. אבל האם הוא מתאים לישראל? ומהם ההשלכות שלו על העובדים ועל המעסיקים.

משהו שבוע עבודה מקוצר?

הרעיון החל בשנת 2017 בניוזילנד, בה הוקמה עמותה בשם 4dayweek המעודדת מדינות רבות לאמץ כלל חדש בשוק העבודה. הכלל הוא 100% - 80% - 100%. כלומר 100% שכר תמורת 80% היקף משרה ו 100% תפוקה. ממצאי הפיילוטים שנערכו הראו תוצאות מדהימות, שיפור של 67% ביכולת לגייס ולשמר עובדים, שיפור של 78% במדד שביעות הרצון של העובדים, רבים העידו על ירידה משמעותית בשחיקה במקום העבודה. הרעיון החל לתפוס תאוצה במדינות כמו ארה"ב, אנגליה, אירלנד, אוסטרליה וניוזילנד בהם נערכים מספר רב של פיילוטים לבדיקת הנושא.

מדוע כדאי לאמץ שבוע עבודה מקוצר?

מעבר לשבוע עבודה מקוצר טומן בחובו פוטנציאל רב של שיפור באיכות החיים של עובדים, שיפור האיזון בין חיי הבית לחיי העבודה, מתן הזדמנויות שווה לנשים ולגברים בשוק העבודה, הקטנת השחיקה חדשנות ויצירתיות אשר יוביל בשורה התחתונה להגדלת הפריון של חברות, צמצום בשיעורי תחלופה בלתי רצויה ויציבות בשוק העבודה.

האם זה מתאים לנו בישראל?

במאמר הקודם "לעבור את הגל - חופשה ללא הגבלה" התייחסנו לתופעה המתרחשת בשנה האחרונה בה שוק העבודה, הפך להיות שוק של עובדים, קרי קיים חוסר משמעותי בעובדים שנובע בן היתר מן העובדה, שעובדים רבים מחפשים שינוי. אחד הפתרונות שהוצע היה מתן חופשה ללא הגבלה, פתרון נוסף שיכול להתאים הוא שבוע עבודה בן ארבעה ימים.
יישום השיטה מחייב שינוי משמעותי בצורת העבודה של עובדים. מעבר ממדידת שעות למדידת תפוקות, הגדרת יעדים ומשימות ברורים לביצוע. התייעלות בשיטות העבודה הקיימות, צמצום של פעולות לא אפקטיביות כגון: ישיבות ארוכות מדי ונוכחות של יותר מדי אנשים בהן. יותר מדי מיילים, ופחות זמן לעבוד.

 

                      

 

מדוע לא התחילו בישראל בפיילוטים?
עומס העבודה בישראל על עובדים רבים הוא עומס רב, בשילוב של תהליכי עבודה לא יעילים בחלק ממקומות העבודה מוביל למחשבה שצמצום שעות העבודה ישמור על רמת ההוצאות אך במקביל יוביל ירידה לירידה של עד 20% בתפוקות. נקודה נוספת היא פגיעה בשכר עובדים המקבלים תשלום בגין שעות נוספות, עובדים רבים נאלצים לעבוד שעות נוספות בכדי לרמת הכנסה ראויה, מעבר לשבוע עבודה מקוצר יצמצם באופן ניכר את היכולת שלהם להגיע לאותה רמת השתכרות. ואחת הנקודות הכי בעייתיות היא נושא האמון – אחד הדברים שאנחנו הישראל הכי חוששים ממנו זה לצאת פראיירים, נדמה כי מעבר לשבוע עבודה מקוצר טומן ברובו בעיקר יתרונות ברורים לעובדים ויתרונות בספק למעסקים.

מה בכל זאת ניתן לעשות?

חובת ההוכחה נמצאת בשני הצדדים, גם על המעסיקים וגם על העובדים. ניתן לבצע פיילוט של חצי יום בשבוע, תוך שיתוף מלא של העובדים, הגדרת יעדים ברורה, שילוב תהליכי התייעלות, שינוי פרדיגמות בצורת העבודה הקיימת ומתן כלים לעובדים להצליח באתגר החדש הניצב בפניהם.

המגמה של השינוי בשוק העבודה רק הולכת ומתחזקת, מה שהחל בתופעת ההתפטרות הגדולה בארה"ב והגיע לארץ בתצורה של מחסור משמעותי בעובדים לא יעצור בקרוב, כולם מרגישים שחייבים לעשות שינוי ומהר. חברות שיפינו כי שוק העבודה השתנה, ויש להתאים את שיטות העבודה, רמות השכר והתגמול של העובדים ושיפור איכות החיים של העובדים ירווחו מכך לטווח הארוך.

 

כתב: רמי יוסף מנכ"ל משותף ביישום אנשים ותוצאות

 

רוצים להאזין לפרק

 

 
רוצים להאזין לפרקים נוספים?
 

Apple Podcasts

Google Podcasts

Spotify

 
 
< חזרה
הרשמה לניוזלטר
מלאו כבר עכשיו את הפרטים וגם אתם תהנו מניוזלטר חודשי בתחום העסקים
מאשר/ת קבלת ניוזלטר בדוא"ל (לתשומת ליבך-עשוי לכלול מידע בעל אופי שיווקי)
contact
contact
צרו קשר
נשמח לעמוד לרשותכם בכל פנייה או שאלה בתחומי פעילותנו
אנא מלאו את הטופס וניצור אתכם קשר בהקדם
כל הזכויות שמורות ישום – אנשים ותוצאות 2024