מה זה מיומנויות עסקיות (Business Acumen) ?
הבנה אינטואיטיבית וישימה של האופן בו חברה מייצרת רווח וערך לבעלי המניות, והיא כוללת :
אתגרים ומכשולים בדרך ליישום אפקטיבי של אסטרטגיות
מנהלים נתבקשו להעריך מהם האתגרים והמכשולים המרכזיים בדרך למימוש מוצלח של יוזמות אסטרטגיות.
חוסר במיומנויות עסקיות רלבנטיות הוגדר במכשול השני, גבוה ממנו בדירוג רק הפרמטר של אי ודאות כלכלית, גבוה יותר מפרמטרים כמו תחרות גלובלית, אילוצים רגולטורים, אי ודאות פוליטית, שינויים טכנולוגיים – ועוד.
היו אלה 47% מהמנהלים שדרגו את החסך במיומנויות עסקיות כבעיה מרכזית . החסך הוא גם כמותי (כמות הtalents הזמינים) וגם איכותי (מה הם יודעים...)
באיזו רמה חוסר במיומנויות עסקיות מגביל את היכולת לממש יוזמות אסטרטגיות
65% מהמנהלים הגדירו את החסך כמגביל באופן משמעותי את יכולות החברה.
25% נוספים, העריכו את המגבלה כמשפיעה באופן מסוים על יכולת החברה לממש אסטרטגיה.
ציטוט מהאמירות ה"פתוחות" במחקר בתחום זה ...." למרות העובדה שחברות כבר מבינות את ההכרח במיומנויות עסקיות, רובן לא משכילות להגדיר נכון את הכישורים הנדרשים ואופן פיתוחם. יש לגבש תפיסה אסטרטגית של פיתוח המיומנויות העסקיות בחברה...."
פערי מיומנויות עסקיות בארגונים מצליחים ואחרים
הקריטריון להגדרת ארגון "מצליח" – קצב צמיחה גבוה ממוצע השוק הרלבנטי.
נמצא כי ארגונים מצליחים, "סובלים" ברמה נמוכה יותר מארגונים שקצב צמיחתם איטי.
63% מהמנהלים בארגונים מצליחים, מזהים פערי מיומנויות עסקיות כגורם בעל משמעות על רמת ההישגים שלהם, בעוד מקביליהם בחברות שאינן מובילות מזהים פערים אלא אצל 73% מהם.
המחקר מצביע על כך שבארגונים מובילים, המודעות לפיתוח מיומנויות עסקיות גבוהה יותר, ונוקטים בגישה פרואקטיבית לשיפור מתמיד של כישורים אלה
מיומנויות קריטיות נדרשות אינן זהות ברמות הניהול השונות
המיומנויות הקריטיות לניהול בכיר (מנהלי BU, VP'S) , הוגדרו ע"י 86% ממשתתפי הסקר כ"יכולת להגדיר ולנהל חזון ותוכנית פעולה לארגון" כמיומנות הקריטית ביותר, במקום השני (65% מהמשיבים) הוגדרה היכולת "להבין ולתרגם לעשייה את השוק ואת המתחרים".
למנהלי ביניים (מחלקות, דירקטורים) 75% מהמשתתפים הגדירו כקריטית את היכולת "לפעול להשגת יעדים ועמידה במחויבויות" , בעוד ש היכולת " לפתח מערכת יחסים ברמה גבוהה עם לקוחות" הופיעה בשכיחות של 64%.
לשתי הרמות הנ"ל קיימת הסכמה גורפת שיכולות סף נדרשות הן – הבנה פיננסית, יכול קבלת החלטות באילוצי זמן ומידע, והיכולת לשתף פעולה עם יחידות אחרות בארגון
גישור על הפערים – אסטרטגיות פיתוח מיומנויות עסקיות בתהליך שינוי
כדי לגשר על הפערים חברות נוקטות בשתי אסטרטגיות בסיסיות :
51% מהמנהלים דיווחו על גיוס כאמצעי המרכזי בו ארגוניהם מתמודדים עם הפערים, אך ההערכה היא שהשימוש באסטרטגיה זו יקטן בכ 12% בשנים הבאות, בגלל העדר הצע כישרונות מספק.
המנהלים צופים כי הירידה בזמינות הגיוס ככלי לצמצום פערים, תביא לגידול בהערכות הפנים ארגונית להשגת מטרה זו, כך שתוך מספר שנים היחס ישתנה משמעותית לטובת אסטרטגיות פיתוח פנימי (60:40 לעומת 49:51 כיום)
שינויים צפויים באסטרטגיית הפיתוח הפנים ארגוני
כדי לפתח פנים ארגונית את המיומנויות העסקיות הנדרשות חברות נוקטות בשתי אסטרטגיות בסיסיות :
אולם, המנהלים מעריכים שבטווח של עד 5 שנים, תרד שכיחות השימוש בגישת הon the job עד כדי 53% תוך הרחבה משמעותית בתוכניות פיתוח כלל ארגוניות
נדמה שלצד היתרון הגלום בגישת הon the job במונחי זמינות, עלויות ורלבנטיות, החוסר העיקרי הוא ביצירת פרספקטיבות ותובנות שחורגות מה"סילו" של התפקיד הנוכחי, חוסר שככל הנראה נתפס כיותר ויותר משמעותי לסביבה התחרותית העכשווית
סימולציות עסקיות מוכחות ככלי במיוחד אפקטיבי
סימולציות עסקיות נתפסות ככלי שקצב הגידול בשימוש בו הוא הגבוה ביותר, מכל היצע הכלים הפנים ארגוניים
11% מהמנהלים מדווחים על שימוש נוכחי בכלי הסימולציות, אך הם מעריכים שבטווח של עד 5 שנים, יהיה גידול של מעל 140% בשימוש – לרמה של 26% .
ציטוטים משאלה "פתוחה" בנושא ..... "בסופו של יום, נשאלת השאלה האם הצלחנו לשפר ביצועים... בשילוב כלים נוספים – סימולציות עסקיות אפשרו לנו להגדיל נתח שוק, ולא רק לזמן קצר אלא למספר שנים", אחר אומר "...במקור הייתי נגד סימולציות עסקיות, מאד האמנתי הניתוחי אירוע ככלי הכשרה, אבל טעיתי...סימולציות הן הפתרון ההדרכתי הטוב ביותר שבו נקטנו אי פעם..."
לסיכום – האצת ושיפור יישום אסטרטגיות
בסביבה העסקי המורכבת והולכת, ארגונים מייחסים חשיבות רבה ליישום אפקטיבי של יוזמות אסטרטגיות, אך המחקר מלמד שהצורך מוגבל ע"י חסך ופער במיומנויות עסקיות של המנהלים
ארגונים מאותגרים לצמצם את הפערים תוך שזוהו 3 מגמות התרחשות כבר היום באופן הדרגתי :