הפודקסט החדש שלנו

בלוג - משאבי אנוש

תמונת אווירה
להתאגד או לא להתאגד זאת השאלה
רמי יוסף

המשבר הנוכחי המחיש לנו עד כמה אנו שבירים, עד כמה אנחנו חשופים, חודשיים של משבר שברגע אחד שינה את המציאות שלנו מקצה לקצה. בימים אלה אנחנו מגלים את התשובה האמיתית עד כמה אנחנו מוגנים, עד כמה מקום העבודה שלנו בטוח ועד כמה הממשלה עומדת לצידנו. אולי יותר מתמיד בשעות משבר, וועד העובדים אמור להיות חומת המגן של העובדים, האמצעי היעיל ביותר שנועד לשמור על יציבות התעסוקתית של העובדים, על הוגנות בתנאי העסקתם ולסייע לעובדים לעבור את המשבר הנוכחי.

מדוע מעסיקים כה מתנגדים להקמת וועדי עובדים?
התאגדות של עובדים היא אחד הדברים שמפחידים הנהלות של חברות! החשש לאבד את הכוח מול העובדים, החשש שלא יוכלו להתייעל, החשש שיצטרכו לשלם תוספות שכר קבועות בכל שנה ועד לחשש מהתערבות בניהול חיי החברה.
תהליך הקמת וועדי העובדים בשנים האחרונות היה תהליך קשוח ואלים, תהליך אשר גרר את הנהלת החברה ואת העובדים למלחמות מיותרות. מה בסך הכל העובדים רצו, זכויות? להיות מוגנים מפני שרירות של מנהלים? לזכות לשכר הוגן? ומנגד למה ההנהלות כה חוששות מהתאגדות? האם הם חוששים לקבל וועדים חזקים כמו וועד חברת החשמל או וועד נמלי אשדוד? האם הם חוששים שהמציאות תחזור לשנות ה 80 בהם וועדי העובדים תרמו לקריסתן?.

האם קיימת אפשרות אחרת?

אולי בימים אלה אנחנו מבינים עד כמה חשוב שיהיה לעובדים כוח מגן אמיתי, כוח שיפעל בדרך אחרת, לא רק לעסוק בתוספות שכר קבועות ובתנאי העסקה, אלא יעסוק גם בהגדלת הערך של העובדים, בהכשרה, הדרכה, התייעלות, בשיפור ביצועים ובעידוד למצוינות, מתוך אמונה כי לחברות יהיה קל יותר לשלם אם יהיה להם מאיפה.
הנה מספר תובנות על התאגדות עובדים:

  1. ידע זה כוח – אחד הגורמים החשובים בקביעת רמות השכר של העובדים היא רמת הידע שלהם, הגדלת הידע היא השקעה חשובה בעובדים, השקעה אשר תניב פירות לחברה ולעובדים כאחד, הגדלת הערך של העובדים מתחילת בהגדלת הידע שלהם.
  2. תגמול מבוסס ביצועים – תוספת שכר קבועה היא שקט נפשי לעובדים ומצוקה נוראית להנהלת החברה, הוספת מרכיב מבוסס ביצועים הוא פתרון נפלא לשני הצדדים, שימוש בתמריצים שיש להם מקור מימון היא טוב לשני הצדדים, הבעיה היא שקיים חוסר ידע מקצועי בבניית הכלים הללו.
  3. מסלולי קריירה – "בטלו את הטייס האוטומטי" קידום אוטומטי ללא הגדלת ערך ישים את החברה בטווח הארוך על מסלול של התנגשות. בניית מסלולי קריירה היא מתווה פעולה חשוב, לתת לעובדים ראיה לטווח הארוך כיצד הקריירה שלהם מתפתחת, כיצד המיומנות שלהם עולה וכיצד הערך שלהם עולה. מזווית הראיה של החברה הגדלת הערך של העובדים תורמת ליתרון היחסי שלה מול המתחרים ומגדילה את סט היכולות של החברה להתחרות בשוק העבודה.
  4. חשיבה עסקית – נסו לדמיין מצב בוא לוועד העובדים יש הכלים להבין חשיבה עסקית, להבין את השיקולים של חברה מזווית אחרת, להיות במצב בו הדיונים מול ההנהלה יכולים להיות דיונים של שותפים לתהליך ולא יריבים לתהליך.
    חשיבה עסקית היא אחת ההדרכות החשובות ביותר בארגונים בעתות משבר, במקום להיות במצב של הנהלה שמחליטה ועובדים שמבצעים, נוכל להיות במצב שכלל החברה תומכת בהחלטה ועובדים מיישמים. עובדים מבצעים טוב יותר משימות שהם היו שותפים בתהליך קבלת ההחלטות שלהן. חשיבה עסקית מתחזקת בשנים האחרונות והיא יכולה לשמש כמנוף צמיחה לחברות רבות אשר לא יחששו לשתף את העובדים שלהם בסט השיקולים, מתוך הבנה שתוצאות משא ומתן טובות יותר יושגו רק בתהליך של הסכמה מרצון.
     

בתקווה שהמשבר יחלוף באותה מהירות שהוא בא....

 

כתב: רמי יוסף, מנכ"ל משותף ביישום אנשים ותוצאות

 

< חזרה
הרשמה לניוזלטר
מלאו כבר עכשיו את הפרטים וגם אתם תהנו מניוזלטר חודשי בתחום העסקים
מאשר/ת קבלת ניוזלטר בדוא"ל (לתשומת ליבך-עשוי לכלול מידע בעל אופי שיווקי)
contact
contact
צרו קשר
נשמח לעמוד לרשותכם בכל פנייה או שאלה בתחומי פעילותנו
אנא מלאו את הטופס וניצור אתכם קשר בהקדם
כל הזכויות שמורות ישום – אנשים ותוצאות 2024