הפודקסט החדש שלנו

בלוג - משאבי אנוש

תמונת אווירה
תחזירו את רכב החברה בבקשה
רמי יוסף

רכב חברה הוא הרבה מעבר להטבה משמעותית, הוא סמל סטטוס, סוג של הגשמת החלום הישראלי. ללא ספק אחת ההטבות המשמעויות ביותר בשוק העבודה, עד שהגיע משבר הקורונה.

הטבת רכב החברה לעובדים, היתה מאז ומעולם הטבה ניכרת, הטבה שעובדים היו מוכנים לשלם עבודה סכום ניכר מכספם, הכל בכדי לזכות בתענוג של נסיעה ברכב חדש כל שלוש שנים, במתכונת הכל כלול. פתאום הגיע המשבר! אותו משבר שהקטין באופן משמעותי את כמות הנסיעות אל ומאת מקום העבודה, אותו משבר שהוכיח לחברות רבות שניתן גם לעבוד מן הבית, אותו משבר הולך להוביל לשינוי בכמות כלי הרכב בארץ.

כמה אתם מוכנים לשלם עבור ההטבה החלומית ?

אם היו מציעים לכם היום להחזיר את רכב החברה בתמורה להגדלת הנטו שלכם, האם הייתם שוקלים את האפשרות? האם 2,000 שקלים לנטו או 3,000 שקלים לנטו היו משנים את החלטתכם? האם אתם מוכנים להפרד מן החלום בתמורה לשיפור משמעותי בשכר?
המשבר הנוכחי יצר מציאות חדשה, דפוס עבודה חדש. עבודה מן הבית באופן חלקי או מלא, כניסה ויציאה לסגר, גידול משמעותי באחוז המובטלים ומציאות אחרת, מציאות בה ויתור על רכב חברה יכול להגדיל את הנטו באופן משמעותי לעובדים ולפצות על אובדן הכנסה של אחד מבני הזוג או ללא קשר הגדלת הנטו בתמורה לפשרה בנושא נוחות.

אם להודות על האמת, בשנים האחרונות קסמה של ההטבה הלך והתפוגג, טרום המשבר התלונות על "עמידה בפקקים" הינו מנת חלקם של רבים, ובהעדר פתרונות תחבורה ציבוריים, עצם המחשבה לוותר על הטבת רכב החברה נחשבה כמשהו לא סביר. אבל היום המציאות היא שונה, היום אנו כבר במציאות של הישרדות. מציאות שתוביל את המשק לתהליך ארוך של מיתון, של ירידה בשכר עובדים, של אחוז אבטלה גבוה, של תחרות קשה יותר בשוק העבודה. פתאום ויתור על הטבת רכב החברה נראה כפתרון ישים ומציאותי.

האם יש פתרונות אחרים?

במהלך שנת 2019 ערכה הממשלה ניסוי במטרה להקטין ולצמצם את השימוש ברכב החברה, שמו של הניסוי היה "נתיב פלוס". מטרתו היתה לשנות את המציאות של עומסים בפקקים באמצעות הפיכת חלק מן עורקי התחבורה המרכזיים לנתיבים ייעודים למספר אנשים בכלי הרכב, "3 פלוס", "2 פלוס" וכדומה. הרעיון במהותו היה רעיון נכון, שיושם בזמן הלא נכון. המשבר הנוכחי יצר מציאות חדשה שמציגה מספר אפשרויות חדשות להתמודדות עם הנושא:

  1. הציעו לעובדים הטבה כספית משמעותית בעבור החזרת רכב החברה, לא זאת בלבד שהנטו שלהם יגדל, אלא קיימת בפניהם אפשרות גם להגדיל את החסכון הפנסיוני שלהם.
  2. תגמלו עובדים בעלי רכב חברה להסיע עובדים מן החברה אל ומאת מקום העבודה, אתם תופתעו עד כמה זה יכול לתרום לעובדים מבחינה חברתית.
  3. נסו לאחד כוחות עם חברות נוספות – לחברות שאין מספיק כמות כלי רכב, מומלץ לערוך שיתוף פעולה עם חברות נוספות, למציאת פתרון היסעים זול וכדאי.
  4. הציעו שירותי היסעים שיתופיים – מודלים מן הסוג הזה החלו להיות מיושמים בארץ בעיקר בעקבות משבר הקורונה, אבל הם יכולים להיות פתרון ישים במיוחד לעובדים שנדרשים להגיע אל ומאת אותו מקום עבודה בכל יום.
  5. במקרה שהעובדים עדין חייבים רכב אבל עם מכסת ק"מ קטנה יותר, אפשרו לעובדים לשכור רכב בליסינג פרטי, המציאות הנוכחית יצרה מצב של הורדת מחירים משמעותית בשוק הליסינג, זה אומנם אל יקטין את כמות כלי הרכב המדינה, אבל זה יכול לתרום לצמצום כמות כלי הרכב בחברה.
  6. הקצו רכב ייעודי לנסיעות עובדים "רכב פול" , רכב זה ישמש את העובדים רק לנסיעות עבודה ולא נסיעות פרטיות ובכדי יינתן פתרון לצורך מבלי לחייב את העובדים בעלות הכספית הגדולה.

לסיכום, אני מעודד אתכם לחשוב מעט אחרת. פתרונות התחבורה בישראל עדין רחוקים להיות מושלמים ובאמת מדובר בפגיעה מסוימת באיכות החיים, אבל קיימת כן אפשרות יוצאת דופן, כפי שלמדנו ממשבר הקורונה שניתן ואפשרי לעבוד מן הבית, כך נלמד כי ניתן ואפשרי לוותר על הטבת רכב החברה.

 

בתקווה שהמשבר יחלוף באותה מהירות שהוא בא....

 

כתב: רמי יוסף מנכ"ל משותף ביישום אנשים ותוצאות

 

< חזרה
הרשמה לניוזלטר
מלאו כבר עכשיו את הפרטים וגם אתם תהנו מניוזלטר חודשי בתחום העסקים
מאשר/ת קבלת ניוזלטר בדוא"ל (לתשומת ליבך-עשוי לכלול מידע בעל אופי שיווקי)
contact
contact
צרו קשר
נשמח לעמוד לרשותכם בכל פנייה או שאלה בתחומי פעילותנו
אנא מלאו את הטופס וניצור אתכם קשר בהקדם
כל הזכויות שמורות ישום – אנשים ותוצאות 2025