שוק של מעסיקים, חצי מיליון מובטלים, ותהליך התייעלות ארוך ומתמשך. זוהי המציאות החדשה אליה נקלענו. המעסיקים עושים הכל בכדי לחסוך בהוצאות, אחד ממקורות החסכון המרכזיים של החברות הוא הוצאות לשכירות וניהול משרדים, אבל לצד תהליך החסכון בהוצאות אלה, מתרחש תהליך של התייעלות בעובדים, צמצום תקנים, והרחבת המשרות לעובדים קיימים.
המשמעות של מהלך הזה שגם אם יגמר היום משבר הקורונה, לא נחזור לאחוזי האבטלה שהיו בתחילת השנה, המציאות החדשה הובילה למצב בו עובדים רבים לא יהיו חיוניים למערכת, פשוט לא יהיה להם מקום עבודה. דבר שהפוך את "המלחמה" על מקום העבודה לקשה ומורכבת יותר. במחשבה שניה – מה רע בהתייעלות? אם ניתן לבצע את אותן משימות בפחות עובדים, זה מהלך חיובי, לכל עובד יהיה ערך גדול יותר, הוא יוכל לשמור ביתר קלות על מקום העבודה ולמעסיקים זה יהיה יותר כדאי. לצערי המציאות שמתחילה להיווצר בארץ היא מציעות של ניסוי והטעיה, כולם רוצים להשיג התייעלות גם עם זה בא על חשבון של עובדים ותיקים, גם עם זה בא על חשבון איכות טעויות לטווח הארוך, מעיין דפוס התנהגות של בואו נחתוך בכמה שרק ניתן עובדים ובשלב מאוחר יותר, מקסימום נגייס חדשים (קרוב לוודאי בתנאים פחות טובים). זה אולי נשמע כמו קשר קונספירציה, אבל נסו לבחון מה קורה בחברה שלכם, אילו הוצאות קוצצו לאחרונה, האם חל שינוי בתכולת התפקיד שלכם והאם אתם מבינים כיצד מבוצע התהליך.
שינוי צריך להיות מבוצע באופן מבוקר ולא מאולתר
משבר הקורונה הוא לא המשבר הראשון עימו אנו מתמודדים, בעבר היו משברים רבים שחייבו חברות רבות לנקוט בתהליכים של התייעלות, תהליכים בהם ביצוע הצמצום של הפעילות בוצע באופן מתוכנן, על בסיס של כלים ושיטות ולא בתהליך של ניסוי וטעיה. אם אתם חושבים על ביצוע שינוי, הנה מספר תובנות שיסייעו לכם את המהלך באופן טוב יותר.
עם אתם מוצאים את עצמכם בעיצומו של תהליך התייעלות שכזה, זכרו שניתן לעשות אותו באופן יעיל יותר, נכון יותר ובעיקר צודק יותר כלפי העובדים.
בתקווה שהמשבר יחלוף באותה מהירות שהוא בא....
כתב: רמי יוסף מנכ"ל משותף ביישום אנשים ותוצאות