הפודקסט החדש שלנו

בלוג - משאבי אנוש

תמונת אווירה
תזכורת לכבוד יום האישה הבינ"ל
רמי יוסף

השנה לכבוד יום האישה הבינ"ל ראוי לציין כי בתחילת חודש יוני יכנס לתוקפו התיקון השישי לחוק שכר שווה לעובדת ולעובד, חוק שנועד למנוע אפליית שכר בין נשים לגברים ומחייב את המעסיקים לפרסם ברבים את פערי השכר הממוצעים בין נשים לגברים.

חוק שכר שווה לעובדת ולעובד נחקק בשנת 1996 ומאז נוספו לו תיקונים רבים, אבל רק השנה תחול חובת הפרסום על המעסיקים, על המשמעות של יישום החוק ניתן לקרוא בקישור הבא. בקצרה החוק מחייב מעסקים "גדולים" מעל 518 עובדים לפרסם את פערי השכר הממוצעים לתפקיד בין נשים לגברים בין השכר הכולל הניתן להם.

מדוע בכלל צריך חוק בנושא?

השנה היא 2022 ועולה השאלה האם אנחנו עדין צריכים חוק שימנע אפליה בין נשים לגברים בנושא שכר? האם ניתן בכלל לאכוף את הנושא? ואילו השלכות צפויות לקראות בעקבות כניסת החוק לתוקף?

אפליה היא דבר פסול, על אחת כמה וכמה אפליית נשים! נשים זכאיות לשכר שווה והוגן בדיוק כמו גברים. אבל האם כל פער בשכר הוא אפליה? וכיצד משווים בין תפקידים שונים? איך מתייחסים לנושא של וותק? רמת ביצועים?

מהי בכלל אפליה? ואיך ניתן להסביר את הפערים בשכר? 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

הבסיס להשוואה בין נשים לגברים מוגדר על ידי החוק כעובדים העוסקים בעבודה שווה או בעבודה שוות ערך, והגורם אותו משווים הוא מכלול תנאי השכר וההטבות הניתנים לעובדים, על בסיס הגדרה מזאת יצוינו פערי השכר בין נשים לגברים בדוח פנימי ובדוח חיצוני.
את הפערים ניתן להסביר בכלי מיני סיבות: וותק, היקף משרה, כמות שעות נוספות, עבודה במשמרות, מרחק נסיעה מהבית, רמת ביצועים ועוד.

החוק לא מגדיר מהו פער בלתי סביר, אלא מתיר את הנושא פתוח, מתוך ידיעה ברור שעצם פרסום הנושא יעורר רעש רב בארגונים, רעש שיעודד עובדות וגם עובדים לדרוש יותר תרומת ביצוע עבודתם. דרישה מן המעסיקים להסביר מדוע קיים כזה פער בין גברים לנשים בארגון, וכיצד הארגון מתכוון להתמודד עם הפערים הללו.

בימים אלה שוק העבודה הוא שוק של עובדים, עובדים רבים עוזבים את מקום עבודתם לטובת מקומות עם רמת שכר גבוהה יותר, ורבים מבקשים תוספות שכר (לעתים לא סבירות) בכדי להשאר במקום העבודה. זוהי מגמה זמנית שמתרחשת אחת למספר שנים אבל העיתוי של יישום החוק מתרחש כשידם של העובדים על העליונה.

חובה לזכור – החוק אינו מחייב לתת שכר אחיד לגברים ולנשים אלא מחייב למנוע אפליה לעובדים העוסקים באותה עבודה. כניסה החוק מחייבת את הארגונים לערוך בדיקה מקצועית ומקיפה בנושא (מומלץ על גורם מומחה בתחום) במטרה לצמצם את הפערים הקיימים ולמנוע פערים בעתיד. זוהי אינה קריאה לייצר טבלאות שכר אחידות כמקובל במגזר הציבורי אלא לבחון באופן קבוע את מערך השכר והתגמול בחברה ולוודא שהוא מאוזן.

מעסקים אשר יהיו שקופים וברורים בנושא יצלחו את יישום החוק בהצלחה, זוהי אינה משימה חד פעמית או משימה קבועה בכל שנה.

בתקווה שיישום החוק אכן יוביל למגור האפליה וליצירת אוירה שוויונות בין נשים לגברים

 

יום האישה שמח לכולן....

< חזרה
הרשמה לניוזלטר
מלאו כבר עכשיו את הפרטים וגם אתם תהנו מניוזלטר חודשי בתחום העסקים
מאשר/ת קבלת ניוזלטר בדוא"ל (לתשומת ליבך-עשוי לכלול מידע בעל אופי שיווקי)
contact
contact
צרו קשר
נשמח לעמוד לרשותכם בכל פנייה או שאלה בתחומי פעילותנו
אנא מלאו את הטופס וניצור אתכם קשר בהקדם
כל הזכויות שמורות ישום – אנשים ותוצאות 2024