לעבור את הגל פרק ראשון - מה קרה לשכר העובדים
בין גלי הקורונה שפוקדים אותנו, גל נוסף שמתרחש בימים אלה הוא הגידול בשכר העובדים. עובדים רבים עוזבים את מקום עבודתם, מבקשים רמות שכר גבוהות באופן משמעותי מן השכר הקיים, עובדים קיימים מציבים דרישות גבוהות לתוספות בשכר ונדמה כי משהו דרמטי מתחולל בשוק העבודה.
אחת ל 7 שנים לערך אנו חווים שינוי משמעותי בשוק העבודה, בין אם מדובר במשבר חריף או בגאות הכלכלית. החל משנת 2000 עברנו מספר גלים דומים, אבל אף פעם לא בעוצמה הזאת, לאחר סיומם של גלי הקורונה הראשוניים, הציפיה היתה כי שוק העבודה יחזור למצבו הקודם, ושוק העבודה יהיה שוק של "מעסיקים" קרי עודף היצע על ביקוש לעובדים. בפועל המצב היה הפוך לגמרי. זה התחיל מכניסה של הון רב למשק בישראל, הון שזרם לשוק ההייטק אבל השליך על כלל המשק, הון שיצר ביקוש רב למשרות ובשילוב של עידן העבודה מן הבית יצר מציאות חדשה. מציאות בה עובדים לא ממהרים לחזור למעגל העבודה, רוצים איזון בין חיי בית לחיי עבודה, מבקשים ומקבלים תנאים טובים ביותר, או במילים אחרות – מציאות חדשה. מציאות שלא הכרנו בשנים הקודמות, מציאות בה קיים פער חמור בין הביקוש לבין ההציע ומציאות בה מעסקים נאלצים לקבל את התנאים של העובדים ולהגדיל באופן משמעותי את השכר.
שוק העבודה השתגע?!
המציאות שנוצרה יצרה מצב בו דרישות השכר של עובדים עלו באופן ניכר, הכלים ושיטות עימם ארגונים נוהגים לעבוד כבר הפסיקו להיות רלוונטיים.
הכלי הראשון שיצא מאיזון הוא תוספות השכר השנתיות – תהליך חד שנתי בו חברות מבצעות תוספות ותיקונים בשכר העובדים. במסגרת תהליך זה החברות מטפלות בשלושה תהליכים: תוספת שכר – לשמירה על ראליות של שכר העובדים, קידום שכר- בגין כניסה לתפקיד מתקדם יותר ותיקון שכר – שהוא תהליך של תיקון עיוותים ברמות השכר לעובדים הקיימים. לצד התהליך השנתי עולות בקשות רבות מצד עובדים לקבלת תוספת שכר חריגות שאינן במסגרת התהליך השנתי, כאשר כמות הבקשות הופכת לכמות משמעותית היוצא מן הכלל הופך לכלל.
הכלי השני שיצא מאיזון הוא סקרי השכר – סקר השכר משקף באופן סטטיסטי את רמות השכר של עובדים קיימים, אך הוא לא משקף את הדרישות החדשות של מועמדים חדשים ועובדים קיימים. הפער לא נובע מן העובדה שאיכות הנתונים הנבדקת ע"י הסוקרים איננה נכונה אלא מן העובדה שבקשות העובדים חורגות מן השכר המקובל. בקשות שמגיעות גם ל 50% מרמות השכר הקיימות, מייצרות מציאות שארגונים לא יכולים להמשיך ולהתמודד עימה לאורך זמן.
איך בכל זאת ניתן להתמודד עם המציאות החדשה?
הנה מספר פתרונות אפשריים להתמודדות עם המציאות החדשה בשוק העבודה:
במאמר הבא נדון באחת התופעות אשר מטרידות ארגונים רבים והיא איך למדוד את העבודה של העובדים מן הבית.
כתב: רמי יוסף מנכ"ל משותף ביישום אנשים ותוצאות
רוצים להאזין לפרק